Logo-Pajos-reizen-groot-nieuwe.png

Dagtochten om van te genieten

Vaccinatieplicht voor iedereen van 12 jaar en ouder in Nederland, België & Duitsland

Nu slechts € 48,99 per persoon

Programma

We rijden op ons gemak naar Den Helder. Hier ligt de ferry al op ons te wachten. Onderweg naar Texel, kunt u heerlijk uitwaaien of wat drinken. Na aankomst maken we een rondrit over het eiland, om dan een keuze te maken tussen Den Burgh of Ecomare (excl.) Gaat u naar het strand of de stad. Na een stop gaan we weer naar de ferry, aan boord kunt u nog wat gebruiken voor we weer naar huis toe rijden. Een heerlijke dag na ons te hebben gehad. 

Op weg naar het mooie Texel, is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het behoort tot de provincie Noord-Holland. De gemeente Texel beslaat het gehele eiland plus het onbewoonde eilandje Noorder haaks. Het eiland heeft een landoppervlak van ongeveer 170 km². De gemiddelde lengte van Texel is 20 km en de gemiddelde breedte 8 km.  Tot 1170 was Texel verbonden met het vasteland; door de Allerheiligenvloed van 1170 werd het een eiland. In 1415 verkreeg het stadsrechten, en in de 17e en 19e eeuw werd Eierland verbonden met Texel en werd het daar onderdeel van.

Over dit mooie eiland, zullen we een rondrit maken. Want het landschap op Texel is rijk en divers. Texel heeft behalve polders, brede zandstranden, duinen en graslanden ook heide, bos en kwelders. Rond Den Hoorn in het zuiden bloeien in mei grote bollenvelden. Nationaal Park Duinen van Texel beheert de zuidpunt van Texel, het gebied De Duinen tussen Den Hoorn en De Koog, De Dennen, De Slufter en De Muy. Hier rijden we mooi doorheen, zodat u al deze gebieden zult ontdekken.

Ook zien we de harde kern van het eiland, die wordt gevormd door de Hoge Berg die ligt tussen Oudeschild en Den Burg. Het is een lage stuwwal ontstaan in het Drenthestadium van het Saalien (de op een na laatste ijstijd). Het hoogste punt ligt op 15 meter boven NAP. Ondanks de bescheiden hoogte kan men van hier af het hele eiland overzien. Keileem komt hier dicht aan de oppervlakte. Dit vormt een harde, voor water ondoordringbare laag. Rond de percelen liggen zogenaamde tuunwallen. Dat zijn walletjes die uit plaggen zijn opgebouwd. Deze tuunwallen vormen samen met de glooiingen van het gebied een door velen gewaardeerd landschap. Het gebied is dan ook een landschapsreservaat. Op een helling van de Hoge Berg liggen ook het Doolhof, een bosje uit 1764, en de Zandkuil, Nederlands eerste insectenreservaat. Als we hierlangs rijden, is valt u van de ene verbazing in de andere… Gegarandeerd leveren de mooie wegen, mooie plaatjes op.

Als laatste zien we de Slufter, wat een bijzonder fenomeen is, een gebied binnen de brede duinketen aan de noordwestkant van het eiland, vol kreken en geulen, dat in open verbinding staat met de Noordzee. Het is ontstaan na de aanleg van de ‘Zanddijk’ tussen het Oude Texel en Eyerland in 1629 en verschillende mislukte pogingen westelijk hiervan de duinenrij te sluiten. Bij vloed loopt een deel van De Slufter onder water en bij eb loopt het water door de geulen weer terug naar zee. Daardoor is slibvorming en verzilting ontstaan en moest de vegetatie zich aanpassen. Oostelijk van De Slufter ligt de Eijerlandse polder. Ertussen ligt de Zanddijk.

Inclusief een mooie boottocht vanuit Den Helder met de TESO.

Dat betekent dat iedereen die op Texel geboren is en voor het eerst de boot naar Den Helder neemt, zonder vervoerbewijs reist. Al hebben wij daar natuurlijk geen last van.  Maar ook de toeristische eilandhopper, komende van Vlieland op doorreis naar Den Helder, komt vanaf Texel gratis de boot op. Maar heeft zijn eerste kaart natuurlijk al op Vlieland gekocht.
Standaard is er aan beide kanten elk uur een afvaart. De boot steekt het Marsdiep over in zo’n 20 minuten. Normaal gesproken wordt de veerdienst uitgevoerd met de Texelstroom. De andere schepen, de Dokter Wagemaker en de Schulpengat zijn het eerste respectievelijk het tweede reserveschip. Dat schip wordt gebruikt bij grotere drukte – er wordt dan een halfuur dienst gevaren – of wanneer de Texelstroom buiten dienst is voor bijvoorbeeld onderhoud.

Uw gekozen dagtocht reserveren

Totaal : €

We vertrekken weer regelmatig

Doordat we vrij regelmatig vertrekken, en de maatregelen van de regering. Hebben we besloten om de vertrekdata via onze boekingsmodule kenbaar te maken. Kijkt u dus aldaar voor meer informatie. 

Als uw dagtocht vooral genieten is

Al onze touringcars zijn voorzien van een verlaagde instap, toilet voorziening en een comfortabele zitplaats. U zult merken dat we u via diverse wegen een ontspannen dag uit aanbieden. Vergeet u bij de boeking uw voorkeuren niet door te geven. Dan is de dag helemaal fijn voor u en ons team. We wensen u een fijne dag uit!

Copyright by Pajosreizen @ 2021

Logo-Pajos-reizen-groot-nieuwe.png